Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ιδεολογική αποσύνδεση, 1


Ο όρος «αποσύνδεση ιδεών» (dissociation of ideas) επινοήθηκε από τον Γάλλο φιλόσοφο Remy de Gourmont και βασίζεται πάνω στην ανακάλυψη του Παβλώφ πως ο εγκέφαλος συνήθως λειτουργεί με βάση συνδέσεις που έχουν δημιουργηθεί από εκπαίδευση ή συνήθεια. Ο Gourmont προτείνει πως για να γίνει κάποιος πιο συνειδητοποιημένος και ευφυής, πρέπει να εξετάσει όλες τις εγκεφαλικές συνδέσεις και λειτουργίες που βασίζονται στη συνήθεια και να τις αδρανοποιήσει.

Για παράδειγμα, αν συνδέετε μηχανικά την τεχνολογία με κάτι κακό, δοκιμάστε να κάνετε  μια λίστα από δέκα τεχνολογικές εφευρέσεις που η απώλειά τους θα φτώχαινε τη ζωή σας, ξεκινώντας με την τυπογραφία που σας έφερε αυτό το ενδιαφέρον πείραμα (ή το Internet στην περίπτωσή μας). Στη συνέχεια προσθέστε άλλες δέκα. Όταν τελειώσετε, η αντιπάθειά σας για την τεχνολογία θα πρέπει να είναι λιγότερο απόλυτη και πιο εκλογικευμένη.

Από την άλλη, αν ρομποτικά συνδέετε την τεχνολογία με κάτι καλό, τότε κάντε μια παρόμοια λίστα 20 πραγμάτων που θα μπορούσαν πολύ άνετα να μην έχουν εφευρεθεί, ξεκινώντας με την βόμβα υδρογόνου. Η πίστη σας στην τεχνολογία θα πρέπει τότε να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένη και λιγότερο μηχανική.

Δοκιμάστε αυτή την άσκηση καθημερινά, βάζοντας στο απόσπασμα διαφορετικές νοητικές συνδέσεις κάθε φορά. Εξ’ άλλου, οι Σούφι λένε πως αν καταφέρετε να ζήσετε δέκα λεπτά χωρίς αυτοματοποιημένες και «εκπαιδευμένες» αντιδράσεις, τότε έχετε αγγίξει τη Διαφώτιση.



Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η Συνομωσία της εβδομάδας – Τα πειράματα της CIA με LSD


Παλαιότερα, είχαμε ξεκινήσει μια εβδομαδιαία λίστα με συνομωσίες (ή «συνομωσίες»), βασισμένες στο βιβλίο Everything is under control του RAW, την οποία είχαμε σταματήσει, γιατί οι συνθήκες δεν ήταν αρκετά  ώριμες (βλ. Βαριόμασταν).

Τώρα επειδή τα γρανάζια έχουν τεθεί σε κίνηση και το σχέδιο μας προχωράει την επαναφέρουμε. Δε δίνω άλλα στοιχεία, με δεσμεύουν απαράβατοι όρκοι, ο νοών νοείτω, όσοι ήταν να καταλάβουν κατάλαβαν κλπ (βλ. τώρα βρήκαμε χρόνο και πάλι καλά  που το ξαναθυμηθήκαμε, μην παραπονιέστε κιόλας).

Χωρίς λοιπόν να χρονοτριβώ, I hereby present:

Τα πειράματα της CIA με LSD

Το 1953, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, ξεκίνησε μια σειρά πειραμάτων με LSD (lysergig acid diethylamide), ίσως την πιο ισχυρή ψυχεδελική ουσία γνωστή τότε. Οι έρευνες αυτές με LSD ήταν κομμάτι ενός μεγαλύτερου προγράμματος με την ονομασία MK-ULTRA, το οποίο συμπεριλάμβανε έρευνες (με τη σφραγίδα και την χρηματοδότηση της CIA) στην ύπνωση, το ηλεκτροσόκ, τη λοβοτομή και  αισθητική απομόνωση (sensory deprivation).


Σε μια τέτοια «πειραματική έρευνα» με την ονομασία Επιχείρηση Μεσονύκτια Κορύφωση, η CIA χρησιμοποίησε έναν οίκο ανοχής στο Σαν Φρανσίσκο όπου οι πόρνες έριχναν LSD στο ποτό των πελατών, ενώ πράκτορες παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τα αποτελέσματα κρυμμένοι πίσω από  «πειραγμένους» καθρέφτες.

Στο νοσοκομείο αποτοξίνωσης του Lexington, χορηγούσαν στους μαύρους ασθενείς (αλλά όχι σε άλλους), σταθερά αυξανόμενες δόσεις της ψυχεδελικής ουσίας για 75 μέρες, χωρίς φυσικά να το ξέρουν οι ασθενείς.

Μετά από έρευνες του Αμερικανικού Κογκρέσου στη δεκαετία του 70, αποδείχτηκε πως ήταν χιλιάδες οι πολίτες στους οποίους είχε δοθεί LSD χωρίς τη γνώση ή συγκατάθεσή τους, το διάστημα από το 1955 έως το 1958. Τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε θύματα που είχαν αποκτήσει κάποια μόνιμη βλάβη λόγω των πειραμάτων αυτών, ή στις οικογένειες θυμάτων που είχαν αυτοκτονήσει…