Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Operation Mindfuck

Operation Mindfuck ή αλλιώς ΟΜ είναι μια πολύ σημαντική πρακτική στη θρησκεία του Ντισκορντιανισμού. Όπως ίσως μαντέψατε, ο όρος επινοήθηκε από τον Robert Shea και τον Robert Anton Wilson στο Illuminatus! Trilogy. Συνήθως πρόκειται για μια αποκεντροποιημένη καμπάνια κοινωνικής ανυπακοής, ακτιβισμού, κινημάτων τέχνης, κυρίως performance art και guerilla art, πολιτισμικού βραχυκυκλώματος (culture jamming), γκράφιτι και άλλων βανδαλισμών, φαρσών, παρεμβολών στην ομαλή ροή της πραγματικότητας και μεταβολή της, Chaos Magick, λέξεων Δύναμης, όπως επίσης και οτιδήποτε άλλο πιστεύεται πως μπορεί να προκαλέσει μια κοινωνική αναταραχή και αλλαγή αμφισβητώντας τις νόρμες και τα κοινώς αποδεκτά πρότυπα και αναγκάζοντας το θύμα να αμφισβητήσει τις παραμέτρους του προσωπικού μικρόκοσμου (reality tunnel), με απώτερο σκοπό και στόχο μια κοινωνία που αγκαλιάζει αρμονικά τα δημιουργικά στοιχεία του Χάους όπως και της Τάξης.

Υπάρχει μια διαφωνία στις τάξεις στων Ντισκορντιανών (και κάποιων Ερισιανών) για το αν ο σκοπός είναι η βελτίωση της ήδη υπάρχουσας κοινωνίας ή η πλήρης ανατροπή της, ενώ άλλοι Ντισκορντιανοί (και αρκετοί Ερισιανοί) ακολουθούν μια πιο κυνική και αυτοσαρκαστική προσέγγιση που λέει πώς η εν λόγω πρακτική είναι μόνο για διασκέδαση και το να την πασάρεις ως οτιδήποτε άλλο είναι το λιγότερο πομπώδες.

Επειδή μεγάλο μέρος της ΟΜ περιλαμβάνει την εκούσια υπερβολή σχετικά με την Κοινωνία της Έριδος είναι δύσκολο να μιλήσει κάποιος με σιγουριά για το πραγματικό μέγεθός της, μπορεί να λαμβάνει χώρα σε ευρεία κλίμακα ή να είναι στην ουσία ανύπαρκτη.

Στο Illuminatus! Trilogy και τις «συνέχειές» του, η ΟΜ παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του Markoff Chaney, ενός αντικοινωνικού νάνου που επιδίδεται σε πρακτικές επιδέξιων φαρσών, προσπαθώντας εκούσια να προκαλέσει χάος ως αντίδραση στον τρόπο που του φέρεται η συμβατική κοινωνία. Μία τέτοια φάρσα είναι η ανάρτηση πινακίδων που υπογράφει ως The Mgt.” (κάνοντας τους ανθρώπους να πιστεύουν πως προέρχονται από την Διοίκηση – The Management ενώ στην πραγματικότητα είναι από τον Νάνο – The midget), πινακίδες που περιέχουν ασυναρτησίες και τις τοποθετεί σε πολυκαταστήματα και άλλες εταιρείες και οργανισμούς.

~ η wikipedia είναι φίλος μας. Θα ακολουθήσει σύντομα μια μεγαλύτερη ανάλυση σε επιμέρους μορφές της ΟΜ ανά τον κόσμο.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Mμμμμ. Pooka τρίβει χέρια με χαρούμενη αναρχία.

ElPato είπε...

Wish I could read Greek, looks exciting!

alX είπε...

Ah no need to.
Wikipedia is your friend, just go there an search for Operation Mindfuck.
Have fun. Always use a condom. :P

aerosol είπε...

"Have fun. Always use a condom."
Φοβάμαι πως μερικές φορές δεν είναι εύκολο να φοράς προφυλακτικό ενώ περνάς καλά. Κάποτε φόρεσα σε κινηματογράφο και αναγκάστηκα να φύγω στο διάλλειμα. Έκτοτε, το σταμάτησα και στα καφέ και στις συναυλίες.
[fnord on]