Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η συνομωσία της εβδομάδας

Με χαρά, εγκαινιάζουμε την καινούργια στήλη του Blog, με τίτλο "Η συνομωσία της εβδομάδας".
[παύση για χειροκρότημα]
Διαβάζουμε αρκετά τον τελευταίο καιρό, σχετικά με το πόσο υπερβολικές και μακριά από την αλήθεια είναι οι θεωρίες συνομωσίας.
[παύση για γιουχαρίσματα]
Σ' αυτούς απαντάμε με χαρά: "Δεν έχετε ιδέα".
[παύση για επευφημίες]
Για αυτό λοιπόν κι εμείς, σε συνεργασία με τον ευγενικό χορηγό αυτού του Μπλογκ, τον Robert Anton Wilson και συγκεκριμένα με το βιβλίο του Everything is under control (Τα Πάντα είναι υπό Έλεγχο) θα σας παρουσιάζουμε κάθε εβδομάδα τις πιο τρελές (και πέρα για πέρα αληθινές) θεωρίες συνομωσίας! Επίσης θα παρουσιάζονται και διάφορες άλλες ομάδες, οργανώσεις, προσωπικότητες και λατρείες, που πραγματικά αξίζει να μάθετε, είτε γιατί έχουν σχέση με κάποια από τις συνομωσίες που αναφέραμε, είτε επειδή απλά εχουν πλάκα (βασικό συστατικό)!
[παύση για ντελίριο ενθουσιασμού]
Η σειρά με την οποία θα παρουσιάζονται είναι τυχαία. Θα προσπαθήσουμε να έχει μια λογική συνέχεια, αλλά τραβάτε να αγοράσετε το βιβλίο αν θέλετε όλο το πακέτο... Και χωρίς άλλες παρεμβολές, ξεκινάμε με:

Το μυστήριο του Σείριου

Το βιβλίο του Ρόμπερτ Τέμπλ The Sirius Mystery (με εμφανές λογοπαίγνιο το Sirius, που πέρα από τον ονομασία του άστρου σημαίνει επίσης και "σοβαρό"), είναι μια προσπάθεια να αποδειχθεί επιστημονικά η θεωρία πως εξωγήινοι από τον Σείριο προσγειώθηκαν στην Μέση ανατολή πριν από περίπου 4.500 χρόνια και άφησαν πίσω τους μια μυστικιστική παράδοση που εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη της Αφρικής και της Ευρώπης και που επιβιώνει μέχρι και σήμερα. Ο Τεμπλ χρησιμοποιεί δύο βασικές πηγές σαν αποδείξεις: Την Αιγυπτιακή/Σουμεριακή μυθολογία, την οποία ερμηνεύει με έναν καινούργιο και πρωτότυπο τρόπο, και τις παραδόσεις μιας Αφρικανικής φυλής που ονομάζονται Ντογκόν, οι οποίοι υποστηρίζουν πως έχουν αναμνήσεις και παραδόσεις για τους Σειρίους, που ήταν ψαρόμορφα όντα και προτιμούσαν να περνάνε τον περισσότερο χρόνο μέσα στο νερό.
Ο Κος Τέμπλ μας καταδεικνύει, μέσω μιας ανθρωπολογικής μελέτης από δύο Γάλλους ανθρωπολόγους, του Griaule και του Dieterlen, πως οι Ντογκόν είχαν ουσιαστικές και πραγματικές γνώσεις για το αστρικό σύστημα του Σείριου, γνώσεις που είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν. Για παράδειγμα, οι Ντογκόν ήξεραν πως ο Σείριος είχε και έναν σκοτεινό σύντροφο, τον Σείριο Β, κάτι που ήταν άγνωστο στους Ευρωπαίους αστρονόμους μέχρι την δεκαετία του 70, οπότε και φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά. Οι Ντογκόν ήξερν επίσης και την ακριβή περίοδο περιστροφής του Σείρου Β (50 χρόνια) και γνωρίζουν επίσης πως είναι ένα από τα βαρύτερα άστρα στο σύμπαν.
Ο Τέμπλ βρίσκει αποδείξεις παρόμοιας γνώσης στους μύθους της αρχαίας Ανατολής και της Αιγύπτου, και προσπαθεί να τεκμηριώσει μια γραμμή παράδοσης που ενώνει και περιλαμβάνει τον Δάντη, τους Ναΐτες, τον Τζιορντάνο Μπρούνο, τον Σερ Φίλιπ Σίδνεϋ και τον Δρ Τζον Ντι.
Το μυστήριο του Σείριου είναι ένα σοβαρό, προσεγμένο και επιστημονικό βιβλίο. Οι Τάιμς του Λοδίνου έδωσαν εύσημα στον Τέμπλ για την "προσοχή" και την "αντικειμενικότητα" που επέδειξε, και ο Γκάρντιαν της Μάντσεστερ αποκάλεσε το βιβλίο "ένα έργο αξιοσέβαστης μελέτης".
~Everything is under control - Robert Anton Wilson


Creative Commons LicenseΑυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

εξαιρετική ιδέα το back2thebasics, καθώς οι συνομωσίες απο την ώρα που γίναν hype έπαψαν να έχουν πλάκα. Καλή και ξεπερασμένη ιδέα να τις επαναφέρετε

α επισης--> http://newfalconbooks.net/oscom/index.php?cPath=35_47
add it @ "τραβάτε να αγοράσετε το βιβλίο αν θέλετε όλο το πακέτο"

alX είπε...

Μ'αρέσει που χρησιμοποιείς το δεύτερο πληθυντικό, όπως εγώ το πρώτο (πληθυντικο). Χωρίς κανέναν απολύτως λόγο :Ρ
Έβαλα το απευθείας λινκ του Άμαζον στην εν λόγω πρόταση, καθώς το βιβλίο δεν είναι από την New Falcon. Το λινκ που δίνεις περιέχει όμως τα περισσότερα βιβλία του Wilson, καθώς η New Falcon είναι οι κύριοι εκδότες του.
Σας ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Τελεια η συνομωσια, πολυ μου αρεσε! Ψηθειτε να κανουμε workshop αναπτυξης θεωριων συνομωσιων!

Νίκος Δημήτριος Μάμαλος είπε...

Το συγκεκριμένο βιβλίο τάραξε ιδιαίτερα ‘τα νερά’. Συγκεκριμένα διαβάστηκε πάρα πολύ στην Ελλάδα καθώς το έχω παρατηρήσει σε διάφορες και ετερόκλητες προσωπικές ή μη βιβλιοθήκες. Γενικότερα δημιούργησε ένα πεδίο μελέτης, εκδόσεων και αρθογραφίας το οποίο ξεπερνά αρκετά πιστεύω τις αρχικές προθέσεις του συγγραφέα ( το οποίο διακρίνεται από τον τρόπο γραφής του) με αποτέλεσμα να λουστεί και τα ‘σπασμένα’ των άλλων συγγραφέων της υπόθεσης των αρχαίων αστροναυτών.