Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ιδεολογική αποσύνδεση, 1


Ο όρος «αποσύνδεση ιδεών» (dissociation of ideas) επινοήθηκε από τον Γάλλο φιλόσοφο Remy de Gourmont και βασίζεται πάνω στην ανακάλυψη του Παβλώφ πως ο εγκέφαλος συνήθως λειτουργεί με βάση συνδέσεις που έχουν δημιουργηθεί από εκπαίδευση ή συνήθεια. Ο Gourmont προτείνει πως για να γίνει κάποιος πιο συνειδητοποιημένος και ευφυής, πρέπει να εξετάσει όλες τις εγκεφαλικές συνδέσεις και λειτουργίες που βασίζονται στη συνήθεια και να τις αδρανοποιήσει.

Για παράδειγμα, αν συνδέετε μηχανικά την τεχνολογία με κάτι κακό, δοκιμάστε να κάνετε  μια λίστα από δέκα τεχνολογικές εφευρέσεις που η απώλειά τους θα φτώχαινε τη ζωή σας, ξεκινώντας με την τυπογραφία που σας έφερε αυτό το ενδιαφέρον πείραμα (ή το Internet στην περίπτωσή μας). Στη συνέχεια προσθέστε άλλες δέκα. Όταν τελειώσετε, η αντιπάθειά σας για την τεχνολογία θα πρέπει να είναι λιγότερο απόλυτη και πιο εκλογικευμένη.

Από την άλλη, αν ρομποτικά συνδέετε την τεχνολογία με κάτι καλό, τότε κάντε μια παρόμοια λίστα 20 πραγμάτων που θα μπορούσαν πολύ άνετα να μην έχουν εφευρεθεί, ξεκινώντας με την βόμβα υδρογόνου. Η πίστη σας στην τεχνολογία θα πρέπει τότε να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένη και λιγότερο μηχανική.

Δοκιμάστε αυτή την άσκηση καθημερινά, βάζοντας στο απόσπασμα διαφορετικές νοητικές συνδέσεις κάθε φορά. Εξ’ άλλου, οι Σούφι λένε πως αν καταφέρετε να ζήσετε δέκα λεπτά χωρίς αυτοματοποιημένες και «εκπαιδευμένες» αντιδράσεις, τότε έχετε αγγίξει τη Διαφώτιση.



7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέζωνε μας με RAW να παίρνουμε τα πάνω μας :D

Ανώνυμος είπε...

Oraio! Tha ta rixo ola sto apospasma.

MasterOfDeception είπε...

Πολυ ενδιαφερουσα η αποσυνδεση και η αμφισβητηση, λιγο βαρετη η διαδικασια "βρες 10 μπλα μπλα μπλα"

Unknown είπε...

για την ακρίβεια είναι "10 μπλα", αλλιώς τα "10 μπλα μπλα μπλα" καταλήγουν να είναι "μπλα μπλα μπλαμπλα μπλα μπλαμπλα μπλα μπλαμπλα μπλα μπλαμπλα μπλα μπλαμπλα μπλα μπλαμπλα μπλα μπλαμπλα μπλα μπλαμπλα μπλα μπλαμπλα μπλα μπλα" και όντως αυτό θα ήταν ΠΟΛΥ βαρετό!(και οχι τπτ αυτός ήθελε 20! D.E.N. Y.P.A.R.X.E.I. X.R.O.N.O.S.)

alX είπε...

Δεν μπορείς να τα βάλεις με τα μαθηματικά...

alX είπε...

Το είχα ξαναδεί το blog σου εδώ: http://tinyurl.com/y8ufsnp

Αυτό δεν είναι; Η φώτο σου ισχύει;

κανενας είπε...

ωραιος !