Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Οι ασκήσεις του Prometheus Rising – Κεφάλαιο 3Στο κεφάλαιο 3, με τίτλο «Στοματικό Κύκλωμα Βιο-Επιβίωσης», ο Γουίλσον ουσιαστικά μπαίνει στο ψητό της υπόθεσης αρχίζοντας την ανάλυση των 8 Εγκεφαλικών Κυκλωμάτων που ανέπτυξε μαζί με τον Λίρι. Το πρώτο και πιο βασικό κύκλωμα, είναι το κύκλωμα Βιο-Επιβίωσης.

Για την επιβίωση οποιοδήποτε είδους στον πλανήτη, απαιτείται η εγγραφή στον γενετικό του κώδικα ενός πολύ απλού αλλά βασικού προγράμματος με δύο βασικές επιλογές. ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΡΟΣ το ασφαλές, το θρεπτικό, ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΟΥ από το απειλητικό και το κυνηγετικό. Τα θηλαστικά συνδέουν το κύκλωμα αυτό με το πρώτο αντικείμενο που θα τους προσφέρει το αίσθημα βιο-επιβίωσης και που συνήθως, είναι κάποιο στήθος, το οποίο προσφέρει την αναγκαία τροφή για την επιβίωση, όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να φροντίσει ο ίδιος τον εαυτό του. Για αυτό και είναι τόσο σημαντικό, γιατί δημιουργεί μια σχέση ουσιαστικής και βιολογικής εξάρτησης που αν κοπεί, ο οργανισμός δε θα καταφέρει να επιβιώσει. Για αυτό επίσης ονομάζεται και Στοματικό, επειδή η τροφή λαμβάνεται από το στόμα.

Ο Γουίλσον συνδέει την Στοματική απόχρωση του πρώτου Κυκλώματος με τις στοματικές συνήθειες των ανθρώπων π.χ.: κάπνισμα, μάσημα τσίχλας, μάσημα νυχιών, πιπίλισμα δαχτύλων, μολυβιών και στυλό και φυσικά το στοματικό σεξ. Στην αρχιτεκτονική υπάρχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στις καμπύλες καθότι «ηρεμούν το μάτι». Ακόμα και οι ορειβάτες, υποστηρίζει ο Γουίλσον, υποσυνείδητα προβάλουν τη μορφή του στήθους στις κωνικές κορυφές που προσπαθούν συνεχώς να γαντζώνονται. Επίσης να μην ξεχάσουμε τον συμβολισμό του στήθους σε όλες τις μορφές της τέχνης και της θρησκείας (θυμηθείτε τις απεικονίσεις των θηλυκών θεοτήτων σε όλες τις θρησκείες της αρχαιότητας).

Το Κύκλωμα Βιο-Επιβίωσης είναι προγραμματισμένο από το DNA να ψάχνει για ασφαλείς ζώνες γύρω από τον μητρικό οργανισμό. Αν η μητέρα δεν είναι παρούσα, τότε τη θέση της θα πάρει οτιδήποτε κοντινότερο σε αυτήν. Πραγματικά οτιδήποτε. Μια καμηλοπάρδαλη σε έναν ζωολογικό κήπο είχε εγγράψει ένα τζιπ ως μητρικό οργανισμό και το ακολουθούσε συνέχεια. Μάλιστα όταν ενηλικιώθηκε, προσπάθησε να ζευγαρώσει μαζί του…
Οι ρίζες του κυκλώματος αυτού είναι τόσο βαθιές που επηρεάζουν ολόκληρη την λειτουργία του οργανισμού και μάλιστα εκδηλώνονται και ως σωματικά συμπτώματα. Λειτουργεί αυτόματα, ρομποτικά, υποσυνείδητα, γιατί αν σε κάθε απειλή καθόσουν και σκεφτόσουν τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης παραπάνω από μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, τότε πιθανότατα δε θα είχες επιβιώσει για πολύ. Επίσης λειτουργεί υποσυνείδητα με τρεις τρόπους. Συμβαίνει χωρίς σκέψη. Συμβαίνει πριν την ανάπτυξη του λεκτικού συστήματος, άρα βασίζεται σε συναισθήματα και όχι σε λογική. Και επίσης γίνεται αισθητή ταυτόχρονα σε ολόκληρο το σώμα και κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα.

Η εγγραφή στο κύκλωμα αυτό γίνεται τυχαία, χωρίς ο οποιοσδήποτε οργανισμός να το έχει επιλέξει και λειτουργεί ρομποτικά, ώσπου ο οργανισμός να είναι ικανός να μετα-προγραμματίσει τον εγκέφαλό του. «Απλά είδα τον εαυτό μου να το κάνει», είναι η απάντηση που δίνει ο στρατιώτης που θα βραβευθεί για ανδρεία, ή θα κατηγορηθεί για λιποψυχία…

Πάνω από το αρχικό αυτό κύκλωμα, πλάθεται και κοινωνικό conditioning που επιτρέπει στον οργανισμό να μεγαλώνει την περίμετρο «ασφάλειάς του» από την μητέρα και να περιλαμβάνει και την οικογένεια, αγέλη, κοινωνία, χώρα κλπ. Πέρα από τον εαυτό του, ο οργανισμός είναι προγραμματισμένος να προστατεύει (αν μπορεί) την επιβίωση του γενικότερου γενετικού υλικού (κάτι που αποτελεί την βάση του αλτρουισμού).

Ο Γουίλσον υποστηρίζει πως με την πρόοδο και την ανάπτυξη του πολιτισμού, έχουν σπάσει οι παραδοσιακοί δεσμοί οικογένειας/φυλής και την θέση της έχει αναλάβει η απρόσωπη οντότητα του Κράτους. Εκεί ψάχνει ο σύγχρονος άνθρωπος να βρει «ασφάλεια» από το συνεχές άγχος της βιολογικής επιβίωσης. Και τον ρόλο της τροφής, έχουν πάρει πλέον τα χρήματα.

Χωρίς χρήματα, ο σύγχρονος άνθρωπος καταλαμβάνεται από άγχος βιολογικής επιβίωσης, καθώς νιώθει πως απειλείται η ίδια του η ζωή. Φανταστείτε αύριο (ή στις 25 Μαρτίου), να κοβόταν η πρόσβασή σας στα «εισιτήρια» επιβίωσης που ονομάζονται χρήματα. Το ίδιο πράγμα ένιωθε παλιότερα κάποιος όταν τον εξοστράκιζε, ή τον απέρριπτε η φυλή του.
Υπάρχει ένα γράφημα του οικονομολόγου C.H. Douglas που δείχνει την άνοδο και πτώση των επιτοκίων από την πτώση του Ναπολέοντα (1812) μέχρι το 1932, και με την ίδια κλίμακα δείχνει την άνοδο και πτώση των αυτοκτονιών στην ίδια περίοδο. Οι δύο καμπύλες ήταν ουσιαστικά πανομοιότυπες. Όταν ανέβαιναν οι τόκοι, ανέβαιναν και οι αυτοκτονίες. Όταν μειώνονταν οι τόκοι, μειώνονταν και οι αυτοκτονίες.

Κάτι τέτοιο είναι λογικό και εύκολα αντιληπτό στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Ο ελληνικός πληθυσμός πάσχει από τρομερό άγχος βιολογικής επιβίωσης γιατί πεθαίνει η «μητρική» φιγούρα του Κράτους που παράγει τροφή «λεφτά» και βρισκόμαστε μόνοι στο σκοτάδι και στην ανασφάλεια οπότε βάζουμε τα κλάματα…

Σε ολόκληρη τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής, όταν το Κύκλωμα Βιο-Επιβίωσης σημάνει συναγερμό, όλες οι εγκεφαλικές λειτουργίες αναστέλλονται, όλα τα υπόλοιπα κυκλώματα κλείνουν, ώσπου να τακτοποιηθεί ή να «λυθεί» το πρόβλημα με ρεαλιστικό ή συμβολικό τρόπο. Η προηγούμενη πρόταση είναι ύψιστης σημασίας στις τεχνικές πλύσης εγκεφάλου και νοητικού προγραμματισμού. Είναι ο λόγος που πλέον στην Ελλάδα δεν ασχολείται κανένας με τίποτε άλλο πέρα από την οικονομική κατάσταση, τα χρέη, τις αυξήσεις και την αβεβαιότητα του μέλλοντος.

Προτεινόμενα Links:
http://discordiagr.blogspot.com/2007/04/8.html
http://www.scribd.com/doc/46518516/Robert-Anton-Wilson-Prometheus-Rising
http://www.scribd.com/doc/13528221/Timothy-Leary-Neuropolitics


Χωρίς να καθυστερώ παραπάνω, παραθέτω τις ασκήσεις του κεφαλαίου 3:

1. Αποφασίστε να ευχαριστιέστε από δω και πέρα ό,τι έχει να σας δώσει αυτό το πρωτόγονο κύκλωμα. ΠΑΙΞΤΕ με τον εαυτό σας, με τους άλλους και με το περιβάλλον χωρίς ντροπή και αναστολές, σαν ένα νεογέννητο παιδί. Διαλογιστείτε για λίγο πάνω στη φράσης του Χριστού ««Έαν μή στραφήτε καί γένησθε ώς τα παιδία ού μή είσέλθητε είς τήν Βασιλείαν τών Ουρανών»
2. Αφήστε στην άκρη την δίαιτά σας – αν ο εγκέφαλός σας λειτουργεί σωστά, τότε το σώμα σας θα φτάσει την σωστή αναλογία βάρους που του πρέπει. Απολαύστε ένα πραγματικά γλυκό και κρεμώδες επιδόρπιο κάθε εβδομάδα. Οι Διαβητικοί φυσικά θα πρέπει να αγοράσουν αυτό το επιδόρπιο χωρίς ζάχαρη.

3. Νιώστε «ευφορία» (καπνίζοντας μαριχουάνα αν το επιτρέπει το υπερεγώ σας, ή χρησιμοποιώντας Τζίνσενγκ, που είναι νόμιμο παντού και προτείνεται από την ολιστική ιατρική) και μετά πηγαίνετε σε ένα σπα. Απολαύστε ένα καλό κολύμπι, ένα μασάζ και λίγη σάουνα. Επαναλάβετε κάθε εβδομάδα, για την υπόλοιπη ζωή σας.

4. Κάντε μαθήματα Κουνγκ Φου ή Καράτε για τρεις μήνες τουλάχιστον και μετά ξαναδιαβάστε το κεφάλαιο. Θα εκπλαγείτε με το νόημα που θα έχουν αποκτήσει όλες οι προτάσεις.

5. Ξαπλώστε ανάσκελα και αναπνεύστε γρήγορα 20 φορές (κάθε κύκλος εισπνοής/εκπνοής μετράει ως ένα, όχι ως δύο). Αναπνεύστε γρήγορα από το στόμα, κάτι που απαγορεύεται από όλους σχεδόν τους ειδικούς, αλλά αυτό είναι μόνο μια άσκηση και όχι συνεχής πρακτική. Όταν φτάσετε στο 20, τότε σταματήστε και ξεκινήστε να αναπνέετε από την μύτη με τον αργό και ρυθμικό τρόπο που προτείνουν οι γιόγκι 20 φορές. Τότε ξαναρχίστε να αναπνέετε γρήγορα μετρώντας πάλι ως το 20. Μετά ξεκινήστε πάλι να αναπνέετε αργά και ρυθμικά.
Αυτή η τεχνική ονομάζεται στην Ταντρική Γιόγκα ως η «ανάσα της φωτιάς». Τα αποτελέσματα είναι πολύ διασκεδαστικά και διαφωτιστικά. Δοκιμάστε το!
6. Επισκεφτείτε ένα ενυδρείο και παρατηρήστε πολύ προσεκτικά. Προσπαθήστε να δείτε το σύστημα βιο-επιβίωσης σε λειτουργία στα ψάρια και να αναγνωρίσετε πώς έχει λειτουργήσει το κύκλωμα αυτό κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

7. Αν δεν έχετε κάποιο μωρό πρόχειρο, παίξτε με το μωρό κάποιου άλλου για μια ώρα. Μετά ξαναδιαβάστε το κεφάλαιο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο!!

Ανώνυμος είπε...

Μόλις έκανα την άσκηση με τις ανάσες, όλα τα λεφτά.

al-x είπε...

Χαχα, εύγε! Πλάκα δεν έχει;

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα; κάθε βράδυ θα το κάνω πλέον πριν κοιμηθώ. Με βοηθάει με τις αϋπνίες μου.
:)